Beleggingsavonturen in opkomende markten

Russische belangen

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels, Vereenvoudigd Chinees, Frans, Duits, Spaans, Pools

Russia_SkyDe spanningen tussen Rusland en Oekraïne blijven hoog en zijn doorgedrongen tot het internationale niveau. De Russische president Poetin lijkt het Westen te vlug af te zijn geweest met zijn snelle reactie op de onrust in Oekraïne, wat leidde tot de inlijving van de Krim door Rusland en bredere twijfels over de regionale soevereiniteit. Omdat de situatie instabiel blijft, is het moeilijk om precies te voorspellen wat er uiteindelijk zal gebeuren. Maar gelet op de escalatie van het conflict in het oosten van Oekraïne geloven wij niet meteen in een snelle of eenvoudige oplossing.

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan Rusland en ze hebben een harder standpunt ingenomen dan de Europese Unie (EU), maar dat komt volgens ons omdat ze minder te verliezen hebben dan Europa.

Het Westen heeft nog geen echte “sectorale” sancties opgelegd, dit wil zeggen sancties tegen elk bedrijf in een bepaalde economische sector. Echter, als Rusland militair zou ingrijpen, zou dat standpunt wel eens kunnen veranderen. Sectorale sancties zouden de Russische economie isoleren van het wereldwijde financiële systeem dat op de Amerikaanse dollar is gebaseerd. Anderzijds zou het zeer moeilijk zijn om dergelijke sancties uit te voeren, en zou het ook onbedoelde schade kunnen toebrengen aan de Westerse economieën, in het bijzonder de eurozone. Sectorale sancties zouden zelfs in de kaart van Poetin kunnen spelen, omdat ze zijn macht over de oligarchen en hun bedrijven zouden versterken, waardoor het geld van de oligarchen uiteindelijk aan de controle van het Westen zou ontsnappen, en bijvoorbeeld naar China zou worden versluisd.

Volgens ons zal er mogelijk een overeenkomst worden bereikt waarbij de Oekraïense regering instemt met een federaal systeem dat de Russisch sprekende gebieden van het land een grote mate van autonomie geeft.

Bedrijven aan beide zijden van het conflict, in Oekraïne en Rusland, zouden hun activiteiten kunnen moeten voortzetten ondanks de spanningen. Wij geloven dat er belangrijke handels- en beleggingsstromen zijn die niet zullen stilvallen, zelfs met een aantal sancties. Rusland is een belangrijke leverancier van aardolie voor Duitsland en Nederland, en van aardgas voor West-Europa in het algemeen. Een onderbreking van deze energiehandel zou in geen van beider belang zijn.

Wij hebben geoordeeld dat de financiën van Oekraïne, hoewel ze onder druk staan, wellicht zullen worden ondersteund door de EU, de Verenigde Staten en de Wereldbank. De mogelijkheid bestaat dat ook Rusland financiële voordelen zal genieten, zoals in de vorm van gascontracten.

Wij beleggen al lang in Rusland en hebben vastgesteld dat Russische aandelen vaak potentiële koopjes waren in diverse perioden van marktstress. Wij geloven dat dit vandaag meer dan ooit het geval is. Toch vinden wij dat de waarderingen in Rusland eerst nog flink moeten dalen, gezien het huidige geopolitieke risico om daar te beleggen.

Wij hebben onze belangstelling voor beleggingskansen op lange termijn in enkele selecte bedrijven in Oekraïne en Rusland niet verloren, en wij zullen de situatie op de voet blijven volgen. Alle toekomstige beleggingsbeslissingen in Rusland zullen wij, zoals in alle markten waarin wij beleggen, bottom-up en op individuele aandelenbasis nemen aan de hand van ons intern onderzoek, dat een beoordeling van de macro-economische en politieke risicofactoren van elk aandeel inhoudt. Wij hopen dat, als er een oplossing komt voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne, deze het beleggersvertrouwen minstens gedeeltelijk kan herstellen en de bedrijven zal toelaten in beide landen handel te blijven drijven.

De verklaringen, meningen en analyses van dr. Mobius zijn louter bedoeld ter informatie, zij mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of een aanbeveling om te beleggen in welke effecten dan ook of om welke beleggingsstrategie dan ook te gebruiken. Omdat markt- en economische omstandigheden snel kunnen veranderen, betreffen de opmerkingen, opinies en analyses de datum van dit document en kunnen zij zonder voorafgaand bericht veranderen. Dit document is niet bedoeld als een volledige analyse van alle wezenlijke feiten betreffende een land, regio, markt, sector, belegging of strategie.

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. Beleggingen in buitenlandse effecten houden speciale risico’s in, zoals wisselkoersschommelingen en economische en politieke onzekerheid. Beleggingen in landen met een opkomende markt, waar frontiermarkten een subset van vormen, gaan gepaard met grotere risico’s die verband houden met dezelfde factoren, boven op de risico’s die verbonden zijn aan hun relatief geringe omvang, de lagere liquiditeit en het gebrek aan een gevestigd wettelijk, politiek, zakelijk en sociaal kader om effectenmarkten te ondersteunen. Omdat deze kaders doorgaans nog minder ontwikkeld zijn op de frontiermarkten, en gelet op diverse factoren zoals het hogere risico van extreme koersvolatiliteit, illiquiditeit, handelsbarrières en deviezencontroles, gelden de risico’s van de opkomende markten nog sterker voor frontiermarkten. Wisselkoersen kunnen binnen een kort tijdsbestek aanzienlijk fluctueren, wat een impact kan hebben op het rendement.

 

Twitter

Leave a reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een* Verplichte velden zijn gemarkeerd met *