Beleggingsavonturen in opkomende markten

Maak kennis met mijn team: Dennis Lim

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools

Wanneer je territorium honderden landen omvat, en zowat alle continenten en tijdzones, kan het belang van goed gestroomlijnd teamwork niet worden overschat. Ik heb het ontzettende geluk te kunnen steunen op een fantastisch team van meer dan 90 professionals van de Templeton Emerging Markets Group, waaronder 50 analisten en portefeuillebeheerders, die actief zijn in 18 landen en 24 talen spreken. Zonder hen zou ik nooit kunnen doen wat ik doe!

Ik heb al meer dan 20 jaar de eer en het genoegen samen te werken met Dennis Lim, die een aantal van onze opkomende-marktportefeuilles co-beheert en wiens onderzoeksverantwoordelijkheden de Zuidoost-Aziatische landen en telecommunicatiebedrijven in opkomende markten omvatten.

U hebt misschien al een van Dennis’ gastblogs gelezen op mijn blog “Beleggingsavonturen in opkomende markten”, en ik vond dat u hem beter moest leren kennen. Hier volgt dus een kort interview met dit belangrijke lid van mijn team.

Dennis Lim
Dennis Lim

Dennis Lim

Senior Executive Vice President

Senior Managing Director

Templeton Emerging Markets Group 

Kwam bij Franklin Templeton in 1990

Dennis heeft een M.S. van de University of Wisconsin, Milwaukee, en een B.S. van de National University of Singapore. Hij heeft gezeteld in de Investment Management Association van Singapores Executive Committee en is lid van het Panel of Experts van het Commercial Affairs Department van de regering van Singapore. Hij spreekt vloeiend Engels, Mandarijn en Bahasa Melayu.

Mark Mobius: Wat trok je in eerste instantie aan in een carrière in vermogensbeheer, en in de opkomende markten in het bijzonder?

Dennis Lim: Ik woon in Singapore, in het hart van Zuidoost-Azië. Singapore was een van de vier zogenaamde “Aziatische Tijgers”, en toen ik opgroeide in de jaren 70 maakte ik alle spannende veranderingen mee die de economische groei naar Singapore brachten. In de jaren 80 zag ik hetzelfde gebeuren, niet alleen in landen in dezelfde regio zoals Indonesië, Thailand en Maleisië, maar ook in ontwikkelende landen over de hele wereld. Ik besloot een carrière in vermogensbeheer na te streven, omdat dat me in staat stelde dit verhaal van groei in opkomende markten te delen met beleggers over de hele wereld.

Mark Mobius: Je hebt je masterdiploma behaald in Milwaukee, Wisconsin, pal in het midden van Amerika. Hoe ben je daar verzeild geraakt, en hoe heeft die ervaring je carrière vorm gegeven? Was er een cultuurschok?

Dennis Lim: Ik denk aan twee dingen: “Happy Days” en Harley Davidsons! Toen ik opgroeide, keek ik naar “Happy Days”. “Happy Days” gaat over het leven van een familie in het Amerikaanse Middenwesten. “The Fonz”, een van de personages in de serie, was mijn idool. En ik droomde ervan ooit op een Harley te rijden. Later besloot ik dat ik, naast studeren voor mijn masterdiploma in de Verenigde Staten, ook van het leven in het Amerikaanse Middenwesten wou proeven. Het was een fantastische ervaring.

Mark Mobius: Jouw specialiteit omvat bouwreglementen en stedenbouwkundige voorschriften in Singapore en de ASEAN-regio (Association of Southeast Asian Nations, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties). Kan je ons vertellen hoe dit past in je rol als beleggingsbeheerder en de potentiële kansen waar je naar zoekt?

Dennis Lim: Nadat ik was afgestudeerd aan de National University of Singapore met een bachelordiploma, werkte ik voor Singapores Ministry of National Development, waar ik de ontwikkeling van de privésector hielp reguleren. Stedelijke ontwikkeling vereist planologen met een visie, en je moet op zeer lange termijn denken. Begrijpen hoe en waarom reguleringen worden gecreëerd en geïmplementeerd, gaf mij een breder inzicht in hoe overheden werken en hoe een overheidsbeleid de economische groei kan aandrijven.

Mark Mobius (left) with Dennis Lim (right)
Mark Mobius (left) with Dennis Lim (right)

Dennis Lim: De Aziatische financiële crisis in 1997 was een grote uitdaging. Beleggers die het begin jaren 90 in de opkomende markten gingen zoeken, begonnen zich af te vragen of dat wel zo verstandig was geweest en trokken de levensvatbaarheid van opkomende markten als activaklasse in twijfel. We besteedden veel tijd om de beleggers te overhalen om toch te blijven beleggen. De daaropvolgende heropleving was natuurlijk snel en scherp in dat geval; soms duurt het veel langer voor er een heropleving plaatsvindt in een opkomende markt of sector. Daarom herinneren we er onze beleggers regelmatig aan om op lange termijn te denken, zoals wij!

Mark Mobius: Wat boeit je op dit moment het meest als belegger op de opkomende markten?

Dennis Lim: Wij reizen naar opkomende markten over de hele wereld, en daarbij is er één algemene trend: de inkomensniveaus stijgen en de levensstandaarden verbeteren. De meeste mensen in opkomende markten hebben nu toegang tot drinkbaar water, degelijke sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Ik herinner mezelf er graag aan dat wanneer we beleggen in opkomende markten, we niet alleen onze beleggers helpen potentiële rendementen te boeken, maar dat we ook vele armere delen van de wereld helpen zich te ontwikkelen.

Mark Mobius: Laten we eens teruggaan naar meer dan 20 jaar geleden, toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. Kan je een anekdote vertellen over het begin van onze samenwerking? Zijn er dingen in je job of de markten die je nog steeds verrassen?

Dennis Lim: Ik herinner me mijn eerste weken als werknemer bij Franklin Templeton nog heel goed. De eerste week zei je me dat ik naar Hongkong moest om een paar dagen door te brengen met het team daar. Ik ben pas zes weken later naar huis gegaan! We reisden naar Hongkong, Luxemburg, Edinburgh, New York, Fort Lauderdale en eindigden in Rio de Janeiro. De dagen begonnen doorgaans rond 7.00 uur ’s morgens en eindigden pas laat na middernacht! Ook herinner ik me nog dat ik heel veel faxen afscheurde van ontelbare rollen thermisch faxpapier, want e-mail bestond toen natuurlijk nog niet. Ik vroeg me af of ik het fysieke aspect van de job wel zou overleven. Dat is dus duidelijk het geval, want intussen zijn er al meer dan 20 jaar voorbij. Na meer dan twee decennia van “verrassingen” heb ik geleerd alles stap per stap te doen.

Mark Mobius: Is er een advies dat in je carrière van doorslaggevend belang is geweest en dat je nog steeds voor ogen houdt?

Dennis Lim: Ja. Het leerproces zal nooit eindigen omdat de wereld zo’n grote plek is en er zich elke dag weer iets nieuws aanbiedt.

Mark Mobius: Wat zijn je verwezenlijkingen en interesses buiten je werk?

Dennis Lim: Het is nooit gemakkelijk om een veeleisende baan te combineren met een gezin. Ik denk dat ik mijn twee kinderen goed heb opgevoed, want ze zijn allebei zeer verantwoordelijke volwassenen geworden.

Mark Mobius: Zoals je weet heb ik een manga die is gebaseerd op mijn ervaringen. Afgaande op jouw rol in het team, wat zou jouw stripequivalent zijn?

Dennis Lim in Thailand
Dennis Lim in Thailand

Dennis Lim: Je oorspronkelijke team bestond uit vier hardwerkende analisten die de opkomende markten probeerden te veroveren, dus ik denk dat de “Teenage Mutant Ninja Turtles” wel zouden passen. Jij zou uiteraard de wijze sensei zijn.

 

 

 


De verklaringen, meningen en analyses van dr. Mobius zijn louter bedoeld ter informatie, zij mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of een aanbeveling om te beleggen in welke effecten dan ook of om welke beleggingsstrategie dan ook te gebruiken.
Omdat markt- en economische omstandigheden snel kunnen veranderen, betreffen de opmerkingen, opinies en analyses de datum van dit document en kunnen zij zonder voorafgaand bericht veranderen. Dit document is niet bedoeld als een volledige analyse van alle wezenlijke feiten betreffende een land, regio, markt, sector, belegging of strategie.

Belangrijke wettelijke informatie 

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. Beleggingen in buitenlandse effecten houden speciale risico’s in, zoals wisselkoersschommelingen en economische en politieke onzekerheid. Beleggingen in landen met een opkomende markt, waar frontiermarkten een subset van vormen, gaan gepaard met grotere risico’s die verband houden met dezelfde factoren, boven op de risico’s die verbonden zijn aan hun relatief geringe omvang, de lagere liquiditeit en het gebrek aan een gevestigd wettelijk, politiek, zakelijk en sociaal kader om effectenmarkten te ondersteunen. Omdat deze kaders doorgaans nog minder ontwikkeld zijn op de frontiermarkten, en gelet op diverse factoren zoals het hogere risico van extreme koersvolatiliteit, illiquiditeit, handelsbarrières en deviezencontroles, gelden de risico’s van de opkomende markten nog sterker voor frontiermarkten. Wisselkoersen kunnen binnen een kort tijdsbestek aanzienlijk fluctueren, wat een impact kan hebben op het rendement.

Leave a reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een* Verplichte velden zijn gemarkeerd met *