Beleggingsavonturen in opkomende markten

Reizen in China: van Nanning naar Guiyang

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels, Vereenvoudigd Chinees, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Pools

Mijn team en ik zijn onlangs begonnen aan een rondreis langs een aantal steden in China, zodat we zelf het economische klimaat konden ervaren en met topmanagers konden praten over het bedrijfsklimaat. Dit is mijn verslag over de steden Nanning en Guiyang in Zuidoost-China.

Nanning

Na enkele tussenstops kwamen mijn team en ik via de hogesnelheidstrein uit Shenzhen aan in Nanning, op de belangrijkste e-commercedag van het jaar: ‘Singles Day 1111’, zo genoemd omdat hij valt op de 11e dag van de 11e maand. Singles Day is vergelijkbaar met ‘Cyber Monday’ in de Verenigde Staten, vlak na Thanksgiving in november. Op beide dagen proberen online handelaars kopers met forse kortingen en promoties te verleiden. Gezien de enorme e-commerce-inspanningen verwachtte ik dat het in de winkelcentra van Nanning behoorlijk rustig zou zijn. Dat was echter niet het geval. Ik kocht een broek in het winkelcentrum in de buurt van mijn hotel, waar ik 20 minuten lang in de rij moest staan tussen andere mensen, van wie sommigen ondertussen ook nog aankopen deden via hun smartphone. We vernamen dat mobieletelefoongebruikers op Singles Day in 2015 voor een van de grootste online winkels in China goed waren voor ruim 60% van de omzet. En ook een aantal van onze eigen analisten kon de verleiding niet weerstaan om via hun smartphone of computer een koopje op de kop te tikken.

We verlieten het winkelcentrum lang nadat de zon onder was en zagen buiten verschillende menigten die stonden te kijken naar groepen dansers die een vastgoedontwikkelingsproject promootten. De vrouwen, gekleed in uniform met het bedrijfslogo, dansten en deelden brochures uit. Voor ons was het een indicatie van de enorme groei van de vastgoedmarkt in de stad, en van de veeleer agressieve verkoopinspanningen van vastgoedontwikkelaars.

In Nanning, China
In Nanning, China

Nanning, gelegen in de provincie Guangxi, is een formidabele stad van 6,6 miljoen inwoners, maar voor veel reizigers is het een tussenstop op de weg naar het pittoreske Guilin. De Chinese tekens voor Nanning betekenen ‘zuiderse rust’, en vanwege de overvloed aan tropische planten heeft de stad naam gemaakt als ‘groene stad’. Mijn indruk was dat Nanning tegenwoordig meer een betonnen dan een groene jungle is. Hoewel Nanning al barst van de wolkenkrabbers, telde ik meer dan 20 gebouwen in aanbouw van kennelijk minstens 30 verdiepingen.

Nanning is ook een beroemde doortrekplaats voor reizigers naar Vietnam. Er zijn plannen om een hogesnelheidspoorlijn aan te leggen naar de dichtbijgelegen Vietnamese grens om de Parelrivierdelta (Hongkong, Shenzhen en andere steden in Zuidoost-China) en leden van de ASEAN-regio (Association of Southeast Asian Nations) beter te integreren.

De ochtend na onze aankomst reden we naar een melkfabriek in een industriële zone en kwamen we voorbij talrijke hoge kantoor- en flatgebouwen. De fabriek vervaardigt hoofdzakelijk buffelmelk en yoghurt in verschillende, soms voor mij merkwaardige smaken, zoals rode bonen en zwarte bonen. Buffelmelk is veel machtiger dan koemelk, waardoor het tegen een hogere prijs wordt verkocht. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid melkdistributienet: producten worden niet alleen verkocht via de eigen winkels, maar ook via supermarkten, het internet, en een eigen team dat elke dag met de fiets melkproducten direct aan huis levert bij honderdduizenden gezinnen. Net zoals vele andere bedrijven in China, begon het bedrijf in een traditionele sector, maar heeft het zijn activiteiten inmiddels uitgebreid naar andere, niet-gerelateerde gebieden, zoals media, internet, reizen en financiële diensten.

We vertrokken ’s ochtends vroeg uit Nanning voor een vijf uur durende treinrit naar Guiyang. Onderweg zagen we rijstvelden, maïsvelden en andere gewassen, maar geen boeren. We vroegen ons af waar ze waren. In de stad?

Guiyang

Net als een aantal welvarende steden in China, ligt Guiyang aan een rivier, de Nanming-rivier, een zijrivier van de Wu-rivier. Guiyang is de belangrijkste commerciële hub van de provincie, en een aantal lokale en internationale bedrijven hebben er kleinhandels- en groothandelsactiviteiten. Waterkrachtcentrales langs de rivier leveren wel 70% van de elektriciteit van de stad, naast de kolencentrales die worden voorzien van steenkool dat in de provincie wordt gemijnd.

À Guiyang en Chine
In Guiyang, China

Dit bergachtige gebied telt talrijke hoge flatgebouwen en vele zijn nog in aanbouw, wat voor mij de bevestiging was van de migratie van het platteland naar de steden die in heel China plaatsvindt. Net als in Nanning telde ik minstens 20 flatgebouwen van wel 30 verdiepingen in aanbouw, terwijl nog eens 20 gebouwen waren voltooid. Hoewel de wegen in het gebied in uitstekende staat verkeren, vroeg ik me af of ze al het extra verkeer wel zouden kunnen bolwerken zodra alle nieuwe bewoners hun intrek hebben genomen. De infrastructuurwerken waren nog steeds aan de gang, en in de bergwanden werden talrijke tunnels uitgegraven. Ofschoon het wegennetwerk bijzonder uitgebreid was, moest er volgens ons nog heel wat gebeuren op het gebied van infrastructuur en de levering van diensten zoals elektriciteit aan alle toekomstige bewoners.

Ons team bezocht een nieuwbouwproject in wat een volledig nieuwe stad in de regio bleek te zijn. Het was een enorm complex van 52 gebouwen, elk van 30 verdiepingen hoog en met 120 flats. De terreinen omvatten ook tuinen, fonteinen en een zwembad in Franse stijl. We keken naar de kosten van de gebouwen en de potentiële winsten van het bedrijf. Volgens de ontwikkelaars bestond hun strategie erin om de prijzen te verhogen zodra 60% van het project is verkocht. Hoewel we al hebben vernomen dat de vastgoedprijzen in enkele kleinere Chinese (tweede- of derdelijns)steden dalen, zagen we daarvan geen alomtegenwoordig bewijs. In de gebieden die wij bezochten leek de verkoop nog steeds algemeen solide. Er werd ons verteld dat de meeste kopers in dit gebied niet speculeerden en echt van plan waren om in de nieuwbouwprojecten te gaan wonen. 20% zou afkomstig zijn van het platteland. Er zijn twee lichte spoorwegen gepland om de mensen van en naar het nieuwbouwproject te brengen waarvan één een directe verbinding vormt met het oude stadscentrum. Net als het zuivelbedrijf dat we in Nanning bezochten, hebben ook vastgoedontwikkelaars hun activiteiten uitgebreid naar een aantal andere sectoren, van gezondheidszorg via technologie naar bakolie.

Immeubles résidentiels à Guiyang, en Chine
Hoge flatgebouwen in Guiyang, China

Op onze reis bezochten we ook Qingyan Ancient Town, een beroemde historische en culturele trekpleister net ten zuiden van Guiyang, waar we genoten van de oude architectuur. Nu is het een toeristische trekpleister, maar oorspronkelijk is de stad in 1378 tijdens de Ming-dynastie gebouwd als een militaire uitvalsbasis, en bijgevolg werd ze omringd door een muur. De omgeving is rotsachtig en de meeste gebouwen en muren in de stad zijn van steen. Langs beide zijden van de hoofdstraat bieden verschillende winkeltjes en restaurants thee, lokale versnaperingen en een groot aanbod van traditionele goederen aan. Er zijn zoveel mooie gebouwen, waaronder tempels, een christelijke kerk en een klooster. Het katholicisme was in 1851 namelijk door Franse missionarissen in het gebied geïntroduceerd. Ook bezochten we het elegante huis van een geleerde die tijdens de Qing-dynastie de keizerlijke examens had gewonnen en tot ambtenaar was benoemd. Hij verzamelde merkwaardige stenen uit heel China, die op de binnenplaats werden tentoongesteld.

Qingyan Ancient Town, China
Qingyan Ancient Town, China

Weer aangekomen in het hotel, was ik gefascineerd door een human-interestprogramma in het Chinees dat ‘Wacht op mij’ heette, en waarin mensen werden opgevoerd die het contact met familieleden waren verloren of die op zoek waren naar andere mensen, en die hoopten ze via deze manier te bereiken. Een jong meisje vertelde dat een jongen haar op de trein met haar bagage had geholpen, en dat hij erg aardig voor haar was geweest. Ze was te verlegen om zijn naam of telefoonnummer te vragen, maar ze kon hem maar niet vergeten. Het programma slaagde erin de jongeman op te sporen, die haar kennelijk ook niet uit zijn hoofd had kunnen zetten, en zelfs het biljet van hun gedeelde reis had bewaard. Het publiek ging helemaal uit zijn dak toen de twee met elkaar werden verenigd en lieten blijken dat ze elkaar graag beter wilden leren kennen. Voor mij illustreert het programma de universele en fundamentele menselijkheid van het Chinese volk, en hun sterke persoonlijke en familiebanden. Ongeacht onze verschillen heb ik op mijn reizen alvast één ding geleerd: dat het niet alleen belangrijk is dat je de cultuur kent van het land waar je zaken doet, maar dat mensen over de hele wereld in veel opzichten in wezen hetzelfde zijn.

Un peu de culture américaine en Chine
Een vleugje Amerikaanse cultuur in China

We verlieten Guiyang opnieuw via de hogesnelheidstrein vanuit een mooi station, vergelijkbaar met de stations in andere steden in China. De beveiliging was vergelijkbaar met die op een luchthaven elders in de wereld: paspoorten en identiteitskaarten werden gecontroleerd en bagage werd met röntgenstralen doorgelicht. Voor mij was het een beetje Amerika, niet alleen omdat er in het station essentiële basisbenodigdheden verkrijgbaar waren van Amerikaanse merken, maar ook vanwege de afbeelding met ‘Uncle Sam’ in zijn typische WOI/II-pose met in het Engels ‘I want you!’ Het was reclame voor een smartphone-abonnement waarmee je korting of een gratis geschenk kon krijgen. Naast de andere bloeiende bedrijfsactiviteiten die ik in China heb gezien, is het een teken dat het kapitalisme ook in China vaste voet aan de grond heeft gekregen.

De verklaringen, meningen en analyses in dit document zijn alleen bedoeld ter informatie en mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of als een aanbeveling om in enig effect te beleggen of om enige beleggingsstrategie te volgen. Omdat de markt en de economie snel kunnen evolueren, gelden verklaringen, meningen en analyses op de datum van de publicatie en kunnen ze zonder kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is niet bedoeld als een volledige analyse van elk belangrijk feit over een land, regio, markt, sector, belegging of strategie.

Belangrijke juridische informatie

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. Beleggingen in buitenlandse effecten houden speciale risico’s in, zoals wisselkoersschommelingen, een onstabiel economisch klimaat en politieke ontwikkelingen. Beleggingen in landen met een opkomende markt, waar frontiermarkten een onderdeel van zijn, gaan gepaard met grotere risico’s die verband houden met dezelfde factoren, boven op de risico’s die verbonden zijn aan hun relatief geringe omvang, de lagere liquiditeit en het gebrek aan een gevestigd wettelijk, politiek, zakelijk en sociaal kader om effectenmarkten te ondersteunen. Omdat deze kaders doorgaans nog minder ontwikkeld zijn op de frontiermarkten, en gelet op diverse factoren zoals het hogere risico van extreme koersvolatiliteit, illiquiditeit, handelsbarrières en deviezencontroles, gelden de risico’s van de opkomende markten nog sterker voor frontiermarkten. Aandelenkoersen vertonen soms snelle en scherpe schommelingen als gevolg van factoren die een invloed hebben op individuele bedrijven, specifieke sectoren of bedrijfstakken, of op de algemene marktomstandigheden.

Leave a reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een* Verplichte velden zijn gemarkeerd met *