Beleggingsavonturen in opkomende markten

vooruitzichten

Het volgende hoofdstuk

Ik heb gemengde gevoelens over mijn vertrek bij Franklin Templeton Investments, maar ik kijk benieuwd uit naar het volgende hoofdstuk van mijn leven. De periode na mijn aangekondigde pensioen na een carrière van ruim 30 jaar bij Franklin Templeton, was druk en bitterzoet.

U zult in de toekomst vast en zeker nog van me horen, maar deze blog draag ik over aan de talentvolle portefeuillebeheerders en onderzoeksanalisten van Franklin Templeton. Zij zullen hun deskundige visie op de opkomende markten met u delen en ik weet zeker dat u de artikelen helder, scherpzinnig en boeiend zult vinden.

Tijdens mijn laatste dagen bij de onderneming heb ik veel vragen gekregen over mijn toekomstplannen. Sommigen van u hebben er misschien al over gelezen in de financiële pers. Ik beantwoord alvast enkele van de meest gestelde vragen.

Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools

 


V: Mark, waarom heb je besloten dat dit het moment is om Franklin Templeton te verlaten en iets anders te gaan doen?

A: Dat was een heel moeilijke beslissing! Dertig jaar lijkt lang, maar voor mij zijn de jaren voorbijgevlogen omdat ik aan zoveel interessante projecten heb gewerkt. Ik ben in 1987 bij het bedrijf in dienst getreden, en sindsdien is zowel het team als het vermogen onder beheer enorm gegroeid. Ik vond dat ik iets nieuws moest proberen, dat ik tijd moest besteden aan activiteiten en persoonlijke interesses waar ik niet aan toe kwam. Ik wil bijvoorbeeld nog minstens één nieuw boek schrijven.

En vergeet niet dat er een sterk en ervaren team achterblijft. Sommige mensen van dat team zijn 30 jaar geleden samen met mij begonnen en vele andere werken al 10 jaar of meer bij Franklin Templeton. Voor onze beleggers zou de overschakeling dus soepel moeten verlopen. Mijn aangekondigde vertrek bij Franklin Templeton was geen schokkend nieuws, en zowel het team als de onderneming was erop voorbereid. Stephen Dover, CIO van Templeton Emerging Markets Group, leidt het team inmiddels al meer dan een jaar en volgens mij was het een goed idee dat hij de teugels destijds heeft overgenomen omdat dat mijn vertrek iets gemakkelijker maakt. Het blijft voor mij uiteraard moeilijk om weg te gaan!

V: Dus je verlaat Franklin Templeton en gaat met pensioen, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat je de rest van je tijd ergens op een strand doorbrengt. Wat zijn je plannen?

A: Eerlijk gezegd zou ik het niet erg vinden om althans een tijdje ergens op een strand te zitten! Maar dat gaat waarschijnlijk snel vervelen, en wat mensen doorgaans onder ‘pensioen’ verstaan, is echt niks voor mij. Voor mij is het veeleer een overgang naar een nieuwe fase in mijn carrière en mijn leven. Ik wil nog heel veel andere dingen doen, maar in ieder geval blijf ik een soort van ‘woordvoerder’ voor opkomende markten, want dat is mijn carrière geweest en daar ligt mijn passie. Dus zolang er mensen naar mij willen luisteren, blijf ik mijn standpunten met hen delen!

V: Als je terugkijkt op je carrière, wat deed je dan liefst of wat was het meest dankbare deel van je baan?

A: Ik heb zeker veel plezier beleefd aan mijn reizen naar zoveel interessante plaatsen in de hele wereld, en het is natuurlijk heel erg dankbaar werk om cliënten te helpen hun financiële doelstellingen te verwezenlijken. Maar waar ik met het grootste plezier naar terugkijk, zijn de mensen met wie ik heb kunnen samenwerken, de mensen bij Franklin Templeton. De analisten van Templeton Emerging Markets Group zijn fantastische en zeer, zeer bekwame mensen. Op verschillende manieren zijn ze familie en ik heb met heel veel genoegen met hen samengewerkt. Franklin Templeton is een lange tijd mijn thuis geweest en in de loop der jaren heb ik met mijn collega’s nauwe banden gesmeed. Ik hoop dat ik met veel collega’s contact kan houden.

V: Over interessante plaatsen gesproken: je hebt in Azië gewoond, maar mensen kennen je als een soort van vagebond die de wereld meer dan eens heeft rondgereisd. Zijn er plaatsen waar je nog niet bent geweest, maar die je absoluut wilt bezoeken?

A: Ik heb de meeste landen wel bezocht, maar nog niet allemaal. Ik ben nog nooit in Noord-Korea geweest en ook in Afrika zijn er een paar landen die ik nog niet heb bezocht. Ook zijn er een aantal landen waar ik al geweest ben, maar die ik graag opnieuw wil bezoeken om er wat meer tijd door te brengen. In sommige landen ben ik een dag of twee geweest, en in andere landen heb ik weken of maanden doorgebracht. Ik verwacht dat Hongkong mijn thuisbasis zal blijven, maar zolang ik kan, blijf ik reizen.

V: Wat was de moeilijkste marktgebeurtenis die je hebt meegemaakt? Hoe ben je er mee omgegaan en wat heb je uit die ervaring geleerd?

A: Er zijn tijdens mijn leven zoveel moeilijke marktgebeurtenissen geweest dat ik het moeilijk vind om er één te kiezen. De moeilijkste periode die me te binnen schiet tijdens mijn carrière bij Franklin Templeton, was toen we aan het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 beleggingen hadden in Latijns-Amerika, dat toen gebukt ging onder hyperinflatie. In Brazilië was de inflatie opgelopen tot iets van 2.000-3.000%, en ook Argentinië beleefde een periode van drastische inflatie. In een dergelijk klimaat was het niet eenvoudig om de waarde van een aandeel uit te drukken in lokale valuta.

V: Voor je lange en vruchtbare carrière in beleggingsbeheer heb je tijdens je beginjaren in verschillende domeinen gestudeerd en gewerkt. Heb je advies voor jonge, pas beginnende beleggers?

A: Een van de belangrijkste kenmerken van een geslaagde carrière in beleggingsbeheer is volgens mij een open geest. Wijs geen enkele mogelijkheid van de hand. Leer nieuwe dingen en blijf bescheiden. Bescheidenheid is erg belangrijk, want vanuit een nederige houding kun je nieuwe dingen leren en nieuwe ideeën accepteren. Onze wereld verandert zo snel dat een dergelijke houding heel erg belangrijk is.

V: Je bent veel actiever dan de meeste mensen van jouw leeftijd. Wat is je drijfveer en wat houdt je jong?

A: Wat mij jong houdt is waarschijnlijk mijn brede interesse in bijna alles. Er zijn zoveel verschillende gebieden die ik heel erg boeiend vind. Ik hou ervan te blijven studeren, nieuwe dingen te leren en zowel lichamelijk als geestelijk fit te blijven. Ook probeer ik positief in het leven te staan – dat vind ik heel erg belangrijk.

V: Wat denk je dat jij Franklin Templeton na een carrière van dertig jaar hebt geleerd?

A: Wat ik hoop dat ze van mij onthouden, zijn waarden als hard werken, nieuwsgierigheid en leergierigheid. Dat zijn eigenschappen waarom ik heel graag herinnerd wil worden.

 

De verklaringen, meningen en analyses van Mark Mobius zijn louter bedoeld ter informatie, zij mogen niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies of een aanbeveling om te beleggen in welke effecten dan ook of om welke beleggingsstrategie dan ook te gebruiken. Aangezien de markt en de economie snel kunnen evolueren, gelden verklaringen, meningen en analyses op de datum van de publicatie en kunnen ze zonder kennisgeving worden gewijzigd. Dit document is niet bedoeld als een volledige analyse van elk belangrijk feit over een land, regio, markt, sector, belegging of strategie.

Belangrijke juridische informatie

Alle beleggingen gaan met risico’s gepaard, waaronder een mogelijk verlies van het ingelegde kapitaal. Beleggingen in buitenlandse effecten houden speciale risico’s in, zoals wisselkoersschommelingen, een onstabiel economisch klimaat en politieke ontwikkelingen. Beleggingen in landen met een opkomende markt, waar frontiermarkten een onderdeel van zijn, gaan gepaard met grotere risico’s die verband houden met dezelfde factoren, boven op de risico’s die verbonden zijn aan hun relatief geringe omvang, de lagere liquiditeit en het gebrek aan een gevestigd wettelijk, politiek, zakelijk en sociaal kader om effectenmarkten te ondersteunen. Omdat deze kaders doorgaans nog minder ontwikkeld zijn op de frontiermarkten, en gelet op diverse factoren zoals het hogere risico van extreme koersvolatiliteit, illiquiditeit, handelsbarrières en deviezencontroles, gelden de risico’s van de opkomende markten nog sterker voor frontiermarkten. Aandelenkoersen vertonen soms snelle en scherpe schommelingen als gevolg van factoren die een invloed hebben op individuele bedrijven, specifieke sectoren of bedrijfstakken, of op de algemene marktomstandigheden.

Twitter

Leave a reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een* Verplichte velden zijn gemarkeerd met *